Kun je met negatieve schadevrije jaren een auto verzekeren?

Met schadevrije jaren kun je de premie voor de autoverzekering verlagen. Door pech kun je ook negatieve schadevrije jaren hebben. Wat zijn de gevolgen?

Door in een jaar geen schades te claimen op de autoverzekering bouw je 1 schadevrij jaar op. Na het claimen van een schade op de autoverzekering verlies je in één keer 5 schadevrije jaren. Vooral beginnende bestuurders kunnen na één schade al meerdere negatieve schadevrije jaren op naam krijgen. Het verzekeren van een auto kan hierdoor lastiger en duurder worden.

Schadevrij rijden zorgt voor een lagere premie voor de autoverzekering

In de autoverzekering worden de hoogste premies in rekening gebracht bij de automobilisten die volgens de verzekeraar een groter risico zijn. Dat kan veroorzaakt worden door een hoge waarde van de auto en doordat je in een regio woont waar de verzekeraars een hogere premie voor rekenen. Ook als je weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd, betaal je relatief veel voor de autoverzekering.

Er worden 5 jaren afgetrokken van het opgebouwde aantal. ​

 

Hoe ontstaan negatieve schadevrije jaren?

Stel, je hebt dit jaar een aanrijding veroorzaakt waarvan het schadebedrag geclaimd is op de autoverzekering. In de voorgaande jaren heb je 3 schadevrije jaren opgebouwd. In het opvolgende verzekeringsjaar na het claimen van de schade voert de verzekeraar het effect van de claim door in de autoverzekering. Er worden 5 jaren afgetrokken van het opgebouwde aantal. Hierdoor kom je op -2 schadevrije jaren uit. In plaats van een korting krijg je nu een opslag op de premie. Wat het effect is op de premie, verschilt per verzekeraar.

Vooral beginnende bestuurders hebben last van negatieve schadevrije jaren

Jonge bestuurders tot 24 jaar oud betalen gemiddeld veel meer voor de autoverzekering in vergelijking met oudere automobilisten. Ze hebben ook nog de pech dat ze weinig schadevrije jaren hebben, dus goedkoop verzekeren kunnen jongeren niet. Het probleem wordt nog groter als jongeren een schuldschade veroorzaken. Dat zorgt voor een daling van het aantal jaren. Als het gebeurt in het eerste verzekeringsjaar komen ze uit op -5. Vervolgens willen veel verzekeraars voor de jongere geen autoverzekering meer afsluiten.

Wat gebeurt er bij meerdere schades in één jaar?

Als je binnen een jaar twee keer een ongeval veroorzaakt zak je in het volgende verzekeringsjaar 10 schadevrije jaren. Dus ook met een goed schadeverleden kun je na een paar keer pech toch zwaar de dupe zijn wat betreft de premie voor de autoverzekering.

Pas op met private lease

Wist je dat je opgebouwde schadevrije jaren ook weer kunt verliezen zonder dat je schades veroorzaakt? Namelijk door het kiezen voor private lease. In dat geval heb je namelijk geen autoverzekering meer op eigen naam. Leasebedrijven nemen de opgebouwde jaren vaak niet in gebruik, en de opgebouwde schadevrije jaren verdampen hierdoor na een aantal jaren (dit verschilt per verzekeraar). Houd hier rekening mee als je kiest voor private lease.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-04-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens

Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Online afsluiten
meer informatie